Ark Developments logo
Image 01

Project – Casey House

Ark Developments

Features

Designed to take advantage of the 180 degree views of the Aegean in front of the building and the mountains behind, Casey House presents a family retreat framed by a U-shaped courtyard. The central garden space is conceived as “the largest room in the house”. The courtyard is designed to encourage large and small family gatherings. It provides privacy, yet connection with the coastal landscape.

The residence is designed with 4 levels. The 1st living level can be elevated (as shown) if the land location demands elevation. The design is organized into a sequence of spaces around the courtyard that are detailed and scaled to impart a relaxed setting to the family retreat.

The bedrooms are oriented to have spectacular views of the Aegean and the surrounding impressive landscape. Gardens are not limited to the grounds. Green roofs connect living spaces to the landscape at each level. A spiral staircase to the rooftop viewing deck offers unobstructed 360-degree views of the 5 bays below, the Aegean Sea, coastal landscape and mountains beyond.

The home would be designed to serve not only the current family as well as being planned for successive generations. Ark Developments requested a design that would age gracefully and develop an attractive patina. To this end, copper, stone, and wood were selected to establish an organic material palette, expressing a sense of permanence.

The design can be adapted by Sweet Sparkman Architects to the location of the land and to the specific requirements of the buyers.